7 tips inför en personal brand-fotografering

 

Ska du göra en personal brand-fotografering? Wohoo! Grattis, det är lätt en av de bästa investeringar du kan göra i ditt företag! Jag kan garantera att de pengar du lägger ut kommer att betala tillbaka sig mångdubbelt.

För att du ska få ut så mycket som möjligt av din fotografering och verkligen få de bilder du har störst behov av kommer här 7 tips.

 

1

Gör någon form av inspirationstavla för att få en tydlig bild av vad det är du vill ha. Pinterest är min absoluta favorit. Gör en anslagstavla och dela den med din fotograf så att hon eller han kan se vad du är ute efter.

 

2

Gör en lista på bilder som du behöver. Tänk igenom vad du ska ha bilderna till. Kanske är du i första hand ute efter bilder till LinkedIn – då fungerar bara liggande bilder. Kanske har du produkter som ska visas upp – hur då?

 

En bra start på din lista är

  • Porträtt (både på höjden och bredden)

  • Du ”in action” när du gör olika saker som du på riktigt utför i ditt arbete

  • Detaljbilder på dina händer när du arbetar/verktyg du använder i ditt jobb

Sedan finns det säkert en uppsjö av bilder som du vet bättre än jag eftersom du kan din bransch bättre än jag.

Allt detta är bra om din fotograf vet om i förväg. Har du inga speciella krav kommer en erfaren fotograf att ta varierade bilder som passar till det mesta – men är du ute efter något speciellt behöver du alltså förmedla detta i förväg.

Personal brand photography av fotterapeut.

3

Välj rätt fotograf som har en stil som passar det du söker. Det är ingen bra matchning att en kund som vill ha mörka bilder med mustiga färger väljer en fotograf som redigerar ljust och pastelligt. Ingen kommer att bli nöjd med det samarbetet, så välj noga.

 

När du ska göra en personal brand-fotografering är det bra att ha med en person som kan agera kund under fotograferingen.

4

Ta med något – och någon. Om du ska fotograferas någon annanstans än på din vanliga arbetsplats: ha med dig lite rekvisita. Kanske en dator, motorsåg eller vad du nu använder för arbetsredskap till vardags. Kanske några snygga anteckningsblock. Man kan aldrig få för många sådana. Eller är det bara jag..?

 Ett tips är också att ta med en vän eller två. Inte för moraliskt stöd, utan för att skapa känslan av kundinteraktion. De flesta företagare sitter ju inte helt ensamma på sin kammare hela dagarna, utan träffar levande människor då och då. För att få med detta i bilder behövs ytterligare en person, eller två, under fotograferingen. Denna person kommer att synas i bilderna, men oftast inte vara i fokus. Se till att denna person godkänt att bilderna kommer att visas i din marknadsföring – kanske till och med skriftligt. 

 

5

Välj rätt fotomiljö. Var ska du fotograferas: på ett café, i ett konferensrum eller kanske ute i skogen? Välj en plats som stämmer med verkligheten, alltså där du normalt sett befinner dig. Detta för att dina kunder får en bra bild av hur ett möte/samarbete med dig skulle se ut. Ett porträtt på låt säga en viltguide i kostym inne på ett kontor skulle kännas lite … ologisk.

Att välja rätt fotomiljö är superviktigt vid en personal brand-fotografering. Du vill att omgivningarna ska kännas logiska för ditt personliga varumärke.

6

Välj rätt outfit. Vad är ditt företags färger? Om du har en sober marinblå som din färg på hemsidan, på trycksaker och i din logga kanske inte neonrosa tröja med gröna prickar är det bästa valet när du ska fotograferas. Eller så det exakt just det det är. Bara du vet, så välj utifrån ditt eget huvud, medveten om att färger påverkar intrycket dina kunder får – medvetet eller omedvetet.

För att få lite variation i bilderna, och en känsla av att fotona är tagna olika dagar, ta med två eller tre ombyten. Byten av accessoarer (till exempel glasögon och smycken) är också en bra idé för att skapa variation.

Om du tänker att bilderna ska kunna användas under hela året är det bra om kläderna har lite olika ”årstids-känsla” så att du inte enbart står med massor av bilder med dig i olika ylletröjor när du ska publicera ett instagraminlägg en 35-gradig sommardag.

 

7

Peppa och ha kul! De flesta (vuxna) personer jag träffar är inte stormförtjusta i att stå framför kameran. För att komma ur ditt eget huvud och få en bättre känsla inför fotograferingen är ett tips att ge dig själv en belöning, antingen innan eller efter din session. Du kanske bokar in en klipptid, får manikyr, går på massage, äter på din favoritrestaurang – eller kanske allting? Se bara till att komma i rätt sinnesstämning. Du förtjänar de här bilderna, ditt företag likaså. 

Vill du läsa mer om Moment design, den teknik jag använder för att få mina kunder att slappna av under fotograferingen? Se hit: Tekniken som gör dig avslappnad på bild.

 
Pia Gyllin personal brand-fotografering Blogg.jpg

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, bilder som visar din personlighet och en hemsida som andas ditt varumärke rakt igenom.

 

Du gillar nog även…

 
Personal brand-fotoPia Gyllin