Så mycket förlorar du på att använda foton från en bildbank

 

Egna foton? Men bilder från en bildbank funkar väl lika bra – eller?

Att gå in på valfri bildbank och botanisera bland tusentals fina bilder, tagna av professionella fotografer, som dessutom är helt gratis. Vad kan gå fel?

Faktiskt en hel del.

Att attrahera nya kunder och behålla relationen med de befintliga handlar till stor del om förtroende. Att du är den du säger att du är, gör det du säger att du ska göra och i största allmänhet är en schysst person.
Och visst kan en vacker blomma, en solnedgång eller en skrivbord-vy (som är mycket mer tillrättalagd och städad än din egen ;) se fint ut. Men skulle du köpa något av en person som aldrig visar sitt ansikte..?


När du väljer att lägga upp en stylad bild från nätet istället för att visa dig på väg till ett möte eller hur det ser ut när folk jobbar på kontoret börjar något att skava. De som ser bilderna börjar fundera på vad det är du döljer. Och om du döljer en sak kanske du döljer flera – och tusen omedvetna varv i huvudet på hemsidesbesökaren/följaren på sociala medier senare: ”Det här är nog inte ett trovärdigt företag”.

Varför tanker man så här då? Jo, för att bilder från en bildbank ofta har ett eller flera av följande problem:

 

De ser inte verkliga ut

Helt ärligt: hur ofta har du varit med om att du och arbetskamraterna samlas runt en liten laptop, kramar varandra och gör high five samtidigt som någon (eller allra helst flera personer) pekar på skärmen?

Foton från bildbanker känns för att tala klarspråk ofta lite skitnödiga och krystade. De försöker få in så mycket känslor i bilden att det blir klyschigt. Sådana bilder kommer att ge dig uppmärksamhet, men inte i positiv bemärkelse.

 

De är överanvända

Minns du för ett par år sedan när ALLA skulle använda samma bild föreställande en skäggprydd blond man som satt bakåtlutad i en kontorsstol med en post it-lapp i pannan? Eller den här bilden med med personen som skriver på sin laptop? Jag kan inte ens minnas hur många gånger jag sett den i olika sammanhang.
Alla vet att det är en köpt bild och inte din, och de börjar också blanda ihop dig med den tusentals andra som använder exakt samma bild. För nu när ni ser likadana ut: vem var det egentligen som var vem..?

 

De är för generella

När fotografen som tagit den där bildbanksbilden av en kontorsmiljö har ju (av förklarliga skäl) inte haft just dig och dina behov i centrum när han eller hon tog bilden.

Därför blir det aldrig riktigt ”din” bild. Stilen är inte riktigt rätt. Inte miljöerna heller. Allt är helt enkelt någon annans stil, och det blir lite som att du försöker klämma i dig i ett par skor i fel storlek.

 
  • Bildbanksbilder får sämst resultat av allt visuellt material när det gäller att konvertera kunder och skapa förtroende

  • ... men det är ändå det näst mest använda bildmaterialet (efter egen grafik) bland företag eftersom hela 34% använder det regelbundet

  • När man undersökte hur ett bra presterande bildbanksfoto klarade sig mot ett foto av en anställd kom man fram till fotot på den anställda gjorde att besökarna interagerade med företagets inlägg på sociala medier i 35% större utsträckning än de gjorde när man använde bildbanksbilden

  • Även i annonser testade man sambandet och fick fram att en annons med ett foto från en bildbank uppnådde det önskade resultatet i 13% av fallen, medan ett foto från det egna företaget ökade siffran till 40%

 

Därmed inte sagt att man aldrig ska använda foton från en bildbank. Jag använder det också då och då, för hur man än vrider och vänder på det är det både enklare och mer kostnadseffektivt att tillexempel leta på en bild på ett grönt blad på en bildbankssida än att gå ut och hitta exakt ett sådant jag är ute efter och sedan fotografera och redigera det.

Allt jag säger är att du bör göra det sällan – och när det kommer till människor, då avråder jag starkt från att lockas av bildbankernas glansiga och perfekta (amerikanska) värld helt och hållet.

Våga visa verkligheten. Det tjänar du på.

 

Hej!

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.

/Pia

 

Senaste inläggen


 
Nästa
Nästa

Misstag att undvika när du skapar en ny logga