Ska man välja en hel eller en ensidig hemsida?

 



Ibland får jag frågan om man inte kan skippa alla undersidor på en hemsida, och bara skapa en enda sida med allt innehåll på. Detta kallas oftast ensidig hemsida, men förväxlas lika ofta med en så kallad landing page (landningssida). Här går jag igenom skillnaden mellan de två typerna och när det är en bra respektive dålig idé att använda dem.


Landing page / Landningssida

En landing page/landningssida används oftast när man har en specifik sak man vill marknadsföra eller informera om. Man kanske vill ha fler prenumeranter på sitt nyhetsbrev och skapar en landing page som uppmanar besökaren att skriva upp sig på nyhetsbrevet – utan en massa annat “störande” innehåll på sidan som kan råka locka bort besökaren. Det blir full fokus på uppgiften man vill att besökaren ska utföra: signa upp på nyhetsbrevet.

Så har jag gjort på en sida där besökaren kan skriva upp sig på mitt nyhetsbrev och få tillgång till ett gratisavsnitt av min online-skrivkurs. När jag lägger upp inlägg i mina sociala medier länkar jag direkt till denna landing page istället för att skicka dem till min hemsida i allmänhet. Så här ser den sidan ut.

En landing page är ofta en del av en större hemsida. Man har alltså all annan information på övriga undersidor, men väljer att göra en separat landing page/landningssida för att skjutsa folk direkt dit utan att behöva klicka sig genom flera steg i navigeringen.

Man kan även bygga en landing page innan man har en hel hemsida, till exempel för att börja bygga en mejllista i förväg.



Ensidig hemsida

En ensidig hemsida är, precis som landing pagen, en enda sida – men den stora skillnaden är att här ligger all information om företaget. Det är alltså som en komprimerad fullskalig hemsida. Så istället för att ha olika undersidor som berättar om ens tjänster, vem man är, kontaktuppgifter med mera, lägger man allt i olika sektioner på en enda lång sida.

 
 

För- och nackdelar med landningssida respektive hel hemsida

Landing page/landingssida och ensidig hemsida:

Fördelen med en enda sida är att den givetvis blir billigare än en hel hemsida, och vill du bara promota låt säga ditt nyhetsbrev och ingenting mer behöver du inte mer än denna sida.

Nackdelen kommer när du vill marknadsföra ett helt företag. Risken är ganska stor att en ensidig hemsida bli rörigt för besökaren i och med den textmängd som behöver få plats (speciellt i mobilen) – alternativt att man måste banta ner innehållet så mycket att det inte ger tillräckligt mycket information om vad företaget egentligen gör.

Sedan återkommer vi till käpphästen SEO/sökoptimering (hur väl Google gillar och visar ditt innehåll för besökare som letar efter det du erbjuder). En landing page eller ensidig hemsida som ersättare för en hel hemsida är nämligen en katastrof ur SEO-synpunkt.
För att Googles sökmotor ska förstå vad din hemsida handlar om behöver du tala om det för den. Du använder därför olika sökord på olika sidor, exempelvis kanske du väljer “ledarskapscoaching” på undersidan där du vill sälja dina coachingtjänster till just ledare, “personlig utveckling” på undersidan som riktar sig till privatpersoner och “mentorskap” på sidan där du erbjuder dig att utbilda andra coacher. Tänk dig nu att du har all information på en och samma sida. Om du väljer “ledarskapscoaching” som ditt sökord blir du varken hittad av privatkunder eller dina kollegor som vill ha en mentor. Du måste alltså offra en eller flera delar av ditt företag.

Dessutom gillar Google när det finns mycket information på en hemsida – och om du tänker på hur lite text som får plats på en sida jämfört med hur mycket som ryms på fem-sex stycken. Ja, du förstår.

Hel hemsida:

Fördelen med en hel hemsida är att du kan dela upp informationen om dig och ditt företag på ett sätt som blir logiskt och överskådligt för besökaren. Det i sin tur är toppen med tanke på SEO, vilket vi strävar efter alla dagar i veckan.

Nackdelen med en hel hemsida är att den kostar mer att skapa än en ensidig hemsida eller en landing page/hemsida. Men det är också den enda nackdelen jag kan komma på ;)

 
 

En av mina kunder hoppade på ett erbjudande om att skaffa en landing page utöver sin befintliga hemsida. Ett företag specialiserat på just landing pages ringde upp och förklarade att de kunde sökoptimera för hens specifika yrke samt Stockholm. Min kund tänkte att det kunde vara bra eftersom hens hemsida inte var optimerad för det, utan mer fokuserade på hemorten och yrket. Det kunde ju vara bra att även bredda marknaden till huvudstaden, tänkte hen och betalade företaget.

Månaderna gick och den nya landing pagen kom inte upp i några sökningar. När vi undersökte saken efter nästan ett halvår orkade jag inte leta längre bak än sida tio på de sökord företaget sagt att min kund skulle ranka jättehögt på, sedan gav jag upp. Desto mer underhållande var att min kunds hela hemsida (som alltså inte hade yrke+Stockholm utan kundens yrke+hemort som sökord) kom upp istället!

En komplett hemsida (just den här med sju undersidor) men utan rätt sökord fungerade alltså bättre än en landing page vars enda syfte var att ranka högt på nämnda sökord. Jag kan så klart inte svära på att det här är standard, men jag tycker ändå att det ger en intressant bild av skillnaden i kraft en fullskalig hemsida har jämfört med en som bara består av en sida.

Sammanfattningsvis kan man säga att vilken typ av hemsida du ska välja beror helt på vilket syfte du har med den. Vill du bara marknadsföra ett separat erbjudande eller exempelvis ditt nyhetsbrev funkar en landing page utmärkt. Vill du däremot få kunder till ditt företag skulle jag säga att du behöver ha en hel hemsida med flera undersidor – både för att ge kunden tillräckligt mycket information och för att hålla Google på gott humör.

 

Hej!

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, visa hur bilder som visar din personlighet är rent marknadsföringsguld – och ge dig tips om hur du skapar en hemsida och branding som andas ditt unika varumärke rakt igenom.

/Pia

 

Senaste inläggen


 
Föregående
Föregående

Det här ingår när du anlitar mig för branding

Nästa
Nästa

En blogg är viktigare än du tror