Tekniken som gör dig avslappnad på bild

 

”Jag har hört att du har en hemlig hokus pokus-grej!”

Det tog några sekunder innan jag insåg att mannen framför mig på företagsminglet menade Moment design, den teknik jag använder för att få personer att slappna av när de ska bli fotograferade. Hokus pokus kanske är att ta i, men absolut lite annorlunda och framförallt mycket roligare!

SMdagen18_FotografPiaGyllin068 kopiera.jpg

Det är väldigt få människor (läs ingen) som kommit fram till mig och sagt "Vet du, det är det bästa jag vet att vara med på bild!". Jag skyller på träiga skolfotografer som instruerade en att sitta på snedden åt ena hållet och vrida huvudet åt det andra och i princip tårna åt det tredje.

Och jag fattar alltför väl hur ni känner: jag får också panik av en kamera om jag uppmanas att le på beställning. Det är då man ser mer ut som Odjuret i Disneys klassiker än som den bästa versionen av sitt företags-jag.

Med Moment design får man också instruktioner, men de rör absolut inte åt vilket håll dina knäskålar pekar. Skulle vi ses finns det alltså inget som helst behov av att öva på poser framför spegeln inför fotograferingen. Jag gillar dig (och dina knäskålar) bäst som du är, när du rör dig som du gör naturligt.

DON’T SHOOT WHAT IT LOOKS LIKE. SHOOT WHAT IT FEELS LIKE.
— David Alan Harvey
 

Som mångårig pressfotograf hade jag av nödvändighet utvecklat egna små knep för att få folk bekväma framför kameran, men det räckte inte hela vägen när jag började med porträttfotografering av privatpersoner och företagare. Då fick jag höra talas om Moment design. Grundtanken att man utgår ifrån den som fotograferas snarare än den som fotograferar passade mig som handen i handsken.

Genom att ställa frågor och ge små ”uppgifter” skapar man en genväg mellan punkt A där man möter en person för första gången (och då ofta har sina murar uppe) till punkt Ö där man är bekväm i den andres sällskap. Och det mina vänner är hela hemligheten. För vem ler på samma sätt mot en total främling som man gör mot en vän?

Tina Lindahl__Moment design_Företagsporträtt_FotografPiaGyllin164.jpg


– Det var så skönt, för du sa inte ”Titta hit! Vrid dit! Sluta med det där! Gör så här!” sa Tina efter vår fotografering.

Nej, svarade jag. Jag litar på att du kan göra Tina bättre än jag kan.

För jag vet att det är din personlighet som säljer – och då ska den synas. Därför är det ingen vits att jag börjar styra med ditt kroppsspråk och uttryck, för då blir det ju min tolkning av vem jag tror att du är. Istället tar jag genom Moment design fram ditt leende, ditt rörelsemönster och dina manér. Inget hokus pokus, snarare tvärtom.


Intresserad av att veta vad en personal brand-fotografering kan göra för just dig? Hör av dig för en kostnadsfri konsultation!

 
Pia Gyllin personal brand-fotografering Blogg.jpg

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina ord, bilder som visar din personlighet och en hemsida som andas ditt varumärke rakt igenom.

 

Du gillar nog även…

 
Personal brand-fotoPia Gyllin