Led med ditt varför

 


Jag skulle säga att ditt "varför", alltså anledningen till varför du valt att syssla med det du gör i ditt företag, är det absolut viktigaste i hela din marknadsföring. I ditt företagande till och med.

För när du vet varför – och kommunicerar utifrån det – kommer du att locka till dig kunder som tycker likadant som du. Och de kommer att vara mer lojala än några andra kunder.

PEOPLE DON’T BUY WHAT YOU DO. THEY BUY WHAT YOU BELIEVE.

Mannen bakom citatet är den engelske konsulten och författaren Simon Sinek som utarbetat teorin om nyttan med att kommunicera utifrån sitt varför. Om du inte redan sett hans fantastiska TED talk där han förklarar sina tankebanor ännu har nu något att se fram emot! Kolla in det här (18 mycket väl investerade minuter av ditt liv, lovar).

 

Inte bara ”passion”

Så varför gör du det du gör? Alltså inte ”För att jag behöver tjäna pengar”, utan på ett djupare plan.

Så varför? Här brukar folk hamna i ”För att det är min passion”-träsket. Och för att låta hård och arrogant: varför skulle jag (och mer viktigt: din drömkund) bry mig om det? Det finns miljoner företagare som jobbar med sin passion. Det är inget unikt i det.

”För att jag bryr mig om mina kunder och jobbar hårt för att ge dig ett bra resultat” kanske du svarar då.

Återigen: varför ska jag bry mig om det? Det gör alla företagare med självrespekt och en önskan att få företaget att överleva.

Du behöver skriva det i all din copywriting på hemsidan och i sociala medier. Du behöver visa det i alla dina personal brand-foton och i din branding och webdesign. Ditt varför är bland det viktigaste du har som egenföretagare.

Upprepa ”Varför?”

Gå betydligt djupare än du först tror krävs för att verkligen hitta rätt. Det är först när du kommit så djupt att det börjar bli obekvämt eller till och med riktigt jobbigt som du är på rätt spår.

Ett bra tips är att upprepa frågan ”Varför?” nästan in absurdum.

 

Jag är kiropraktor för att jag vill hjälpa människor.

Varför vill du hjälpa människor? Och varför just kiropraktor? Man kan hjälpa människor på alla möjliga sätt, så varför sjuk-/friskvård? 

Jag är kiropraktor för att jag vill hjälpa människor bli fria från smärta.

Varför vill du hjälpa dem att bli fria från smärta? Varför är just det så viktigt för just dig?  

Jag är kiropraktor för att jag vill hjälpa människor bli fria från smärta eftersom jag såg min pappa leva med smärta dagligen under hela min uppväxt – och jag kände mig hjälplös eftersom jag inte kunde hjälpa honom.

 

Där har du ett varför som väger så mycket tyngre än att du bara ”vill hjälpa människor”. Både personer som lever med smärta och deras anhöriga kommer att känna igen sig i din historia. Vem tror du att de väljer när de letar efter en kiropraktor: den som ”vill hjälpa människor” eller den som verkligen förstår dem på ett djupare plan?

 

Det kan ta tid att hitta sitt varför, men det är väsentligt för din marknadsföring och ditt personliga varumärke att du har koll på det. Att kommunicera det i din copy, dina personal brand-foton och på din hemsida kommer att locka din drömkund mer än något annat.

Kan ta tid

Jag säger inte att det är enkelt att komma på sitt varför. Inte heller att det är något som sker i en handvändning. Det kan ta år innan man hittat exakt rätt, och det är inte ovanligt att man tror att man hittat rätt och sedan måste ändra sig för att man inser att man inte grävt tillräckligt djupt (den har jag personligen testat ;). Men när du väl hittar det kommer du att få en tydligare drivkraft och bli så mycket mer fokuserad på ditt mål. Det i sin tur kommer att göra dig oemotståndlig för de kunder som delar och kan relatera till ditt varför.

Och fler av de kunderna har ju aldrig skadat.

 
Pia Gyllin personal brand-fotografering Blogg.jpg

Jag är en storyteller i bilder och ord. Mitt mål är att hjälpa dig sälja mer med dina egna ord, levande bilder som visar din personlighet och en hemsida som andas ditt varumärke rakt igenom.

 

Du gillar nog även…